Daha önce de bahsetmiştim biz İzmir'de yaşıyoruz. Emre'nin ailesi de bize 2 saat uzaklıkta İzmir'in bir ilçesinde yaşıyorlar. Bu nedenle Fora 2 aylıkkenden beri ayda 2 kez arabayla 2 saatlik yolculuk yapıyor.
2 saat bizim için kısa bir süre olsa da, o yolu bebekle gidince 8 saatlik şehirlerarası yolculuk kıvamında oluyordu. Artık büyüdüğü için oyalamak daha kolay olsa da yine de zorlukları var.
Sizinle yolculuklarda yaşadığımız sıkıntıları, çözümleri ve naçizane tavsiyelerimi paylaşmak istedim.
Öncelikle bebeğiniz mutlaka 0-9 ay arası anakucağında ve ters pozisyonda, 9-24 ay arası oto koltuğunda ve mümkünse ters pozisyonda yolculuk yapmalı.
Bebeğiniz biberon kullanıyorsa özellikle ek gıda öncesi dönemde yanınıza biberonla süt almanızda fayda var. Böylece beslemek için çok sık durmanız gerekmez. Bebeğiniz ek gıdaya başladıysa ve yemek molası verecek kadar uzun yola çıkıyorsanız kavanoz mama ve suyu unutmayın. 1 yaşından büyük bebeğiniz varsa yanınıza atıştırmalık da alabilirsiniz. Fora'nın favori yol atıştırmalıkları ise Çilekli Züber ve Humm krakerler.
Yanınıza bebeğinizin sevdiği oyuncakları alın. 0-4 ay için anakucağına takılan müzikli dönencelerden tercih edebilirsiniz, bizim çok işimize yaratmıştı. (Fikir olması açısından, Fora'nın dönencesi Tiny Love markaydı.) 4-9 ay için diş kaşıyıcı ve kukla oyalayıcı olacaktır. 9 aydan sonra oyuncaklarının farkına vardıkları için favori oyuncaklarını ve kitaplarını yanınıza alabilirsiniz. Yine bu dönemde de kuklalar kurtarıcı olabilir.
Bebek bakım çantanız yanınızda olsun ki her ihtiyaç için durup bagajı açmak zorunda kalmayın.
Yola çıkış saati ile bebeğinizin uyku saatini denk getirin. Eğer çok uzun bir yolsa akşam uyku saatini denk getirmeniz sizin için büyük kolaylık olacaktır. Ya da bizim gibi 2-3 saatlik bir yola çıkacaksanız öğle uykusu saatini denk getirmeye çalışabilirsiniz.
Fora henüz 2-3 aylıkken yolda uyuyup uyandıktan sonra kucağa gelmek istiyordu. Kucağa gelmek için katılarak ağladığını biliyorum. Çok panik olmuştum fakat otoyolda duracak bir yer olmadığı için mola yerine kadar beklemiştim. Lütfen siz de araç hareket halindeyken bebeğinizi koltuğundan almayın. Neyse, durduğumuzda kucağıma aldığım an susmuştu. Sonra yola çıktığımızda tekrar kucağa gelmek için ağladı. Son çare Fora'ya hamileyken çok sık dinlediğim Barış Manço – Trip Fairground şarkısını açtım. Yolun geri kalanını ve sonraki birçok yolculuğumuzu bu şarkı eşliğinde tamamladık çünkü garip bir şekilde bu şarkıyla susuyordu. Sizin de hamileyken böyle sık dinlediğiniz bir şarkı varsa yolda sakinleşmesi için onu dinletmeyi deneyebilirsiniz.
Gelelim arabada konforlu uykuya. Fora arabada uyuduğu zaman en büyük sorunumuz kafasının öne düşmesi oluyordu. Bunu çözmek için ilk etapta kafayı tutan bantlardan denedik. Fakat bant kafa yerine gözüne geliyordu. Uyurken güneşi de keser diyerek sorun etmedik. Ama biraz daha büyünce banttan rahatsız olmaya başladı ve kesinlikle taktırmadı. Bantsız ilk yolculuğumuz Fora'nın kafasını tutmakla geçti. Daha sonra 1-4 yaş arası çocuklar için olan boyun yastıklarından aldık. Arabada bir anda takınca istemeyeceği için önce yastığa alıştırdım. Kendim yastığı takıp uyuyor numarası yaptım bir kaç kez. Sonrasında Fora kendi isteğiyle takıp uyuyor numarası yaptı. Yastığı sorunsuz bir şekilde benimsemiş oldu. Yolda ne kadar işe yarar emin değildim ama şunu diyebilirim ki, uzun yola çıkacak her bebekte bu yastıktan olmalı.
Bunlar dışında tablet tutuculu oto koltuk arkası düzenleyici, araç içi aktivite masası, anakucağı/otokoltuğu için terletmez kılıf ve güneşlik de yolculuğunuzda size kolaylık sağlayacak ürünlerden.
İyi yolculuklar.